شما اینجا هستید
اخبارکیش » ریال دیجیتال یک رمزارز نیست/ در حقیقت ریال دیجیتال، «شویی» است که شاید دولت بخواهد اجرا بکند!

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه کیش، دنیا در حال پوست اندازی و پذیرفتن رمزارزها است و ما نیز نباید از قافله فناوری، عقب بمانیم. خروج طرح ریال دیجیتال از مرحله پیش‌نویس به اجرا پس از حدود ۴سال، راه را برای توسعه اقتصاد دیجیتال فراهم می‌کند؛ چراکه بانک مرکزی می‌گوید در روزهای آینده فاز آزمایشی ریال دیجیتال را در جزیره کیش استارت خواهد زد و با این حساب مشتریان شبکه بانکی از همین ماه می‌توانند بدون استفاده از پول کاغذی یا کارت بانکی، به‌آسانی از طریق کیف پول دیجیتال‌شان و تنها با اسکن‌کردن بارکد خرید کنند یا پول به‌حساب دیگران بریزند.

ریال دیجیتال چگونه متولد شد؟

مطالعات اولیه در سال ۱۴۰۰ شروع شد، تا اینکه شهریور سال ۱۴۰۱ نخستین سند پیش‌نویس انتشار رسمی ریال دیجیتال توسط هیأت نظارت بر اندوخته اسکناس، نهایی شد و دو ‌ماه بعد، بانک مرکزی آن را رسانه‌ای کرد تا ریال دیجیتال به‌صورت محدود توسط دو بانک با جامعه کاربری کنترل‌شده به آزمایش گذاشته شود. این دو بانک ملت و تجارت بودند و حالا هم ماموریت راه‌اندازی ریال دیجیتال را بر عهده دارند، هرچند همان زمان اعلام شده بود که قرار است بانک سومی هم به این زنجیره اضافه شود.

ریال دیجیتال رمزارز است؟

اشتباه نکنید، ریال دیجیتال رمزارز نیست و پشت آن بانک مرکزی قرار دارد و این پول دیجیتال ملی همانند اسکناس یا موجودی حساب شماست که به‌صورت دیجیتال درآمده و با استفاده از توکن‌ها قابل خرید یا انتقال است، با این تفاوت که برای خریدکردن یا واریز و انتقال وجه، افرادی که کیف پول دیجیتال داشته باشند، لازم نیست این پول را از حساب بانکی‌شان یا کارت‌ و کارتخوان برداشت یا منتقل کنند. تفاوت دیگر اینکه تسویه‌حساب بین‌بانکی برای انتقال پول بین خریدار و فروشنده صورت نمی‌گیرد و به محض اینکه فرد پول را به‌حساب دیگری واریز کند، همان لحظه قابل استفاده است، بانک مرکزی ویژگی سوم ریال دیجیتال را افزایش امنیت پرداخت عنوان می‌کند و تأکید دارد که پرداخت وجه با ریال دیجیتال بسیار ساده‌تر از سایر پرداخت‌های کارتی است.

چرا ریال دیجیتال متولد شد؟

سیاستگذار پولی مصمم است با انتقال بخشی از جابه‌جایی پول و تراکنش‌ها به پروژه ریال دیجیتال، فشار را از شبکه پرداخت الکترونیکی موجود کم کند تا علاوه برتاب‌آوری زیرساخت‌های فعلی، جلوی خطرات ناشی از رواج پول‌های خصوصی را بگیرد. منظور از پول‌های خصوصی، هرگونه انتقال وجه یا خرید و تراکنشی است که پشتوانه بانک مرکزی را ندارد. به‌صورت شفاف، دولت می‌خواهد از میل شهروندان برای خرید و فروش و تراکنش با رمزارزها بکاهد.(طب بخشنامه های موجود، هرگونه خرید و فروش با رمز ارزها ممنوع است)

ریال دیجیتال ممنوع‌الخروج است

نکته مهم دیگر اینکه در گام اول و شاید برای همیشه استفاده از ریال دیجیتال در محدوده جغرافیایی و درون مرزهای کشور ممکن خواهد بود و بانک مرکزی هم به‌صراحت اعلام کرده است که در مرحله نخست این پول جدید «صرفا» با هدف کاربری در محدوده جغرافیایی داخل کشور و برای تسهیل عملیات پرداخت‌های خرد داخلی هدف‌گذاری شده است.

 

 محاسن ریال دیجیتال چیست و‌ چه تفاوتی با ریال فیزیکی دارد؟ محدودیت آن کدامند؟

به دلیل اینکه ریال دیجیتال تحت کنترل دولت است، محدودیت‌هایی برای مردم ایجاد می‌کند و در مواقع ضروری، دولت می‌تواند دسترسی مردم را از طریق ایجاد اختلال در اینترنت یا کیف پول دیجیتال، کاهش داده و از آن به عنوان ابزار محدود کننده استفاده کند؛ از مزیت‌های ریال دیجیتال برای مردم نیز، می‌توان به آسان‌تر شدن حمل و نقل پول اشاره کرد، که امنیت بسیار بیشتری نسبت به پول فیزیکی دارد.

 چرا کیش برای اجرای پایلوت این پروژه انتخاب شده است؟

به دلیل اینکه کیش، منطقه ای است که ظرفیت و حجم کوچکی دارد و به علت زیرساخت های مناسب، ابتدا و مرحله آزمایشی بعضی کارها و پروژه‌ها در آن محدوده انجام می‌شود تا مشکلات احتمالی آن برطرف شده و بعدها در شهرهای بزرگ اجرا شود. در مورد بنزین نیز طرح پایلوت در کیش اجرا شده بود.

آیا این امکان وجود دارد که در آینده معادل دلاری ریال دیجیتال یا مثلا معادل تتری ریال دیجیتال را دست کم در کشورهای همسایه بتوان نقد کرد؟

خیر، این امکان در کشور ما به دلیل تحریم‌هایی که درگیر آن هستیم، وجود ندارد و کشور‌های دیگر مایل به پذیرش آن نیستند. در حقیقت ریال دیجیتال، «شویی» است که شاید دولت بخواهد اجرا بکند!

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری تحلیلی اندیشه کیش | نگاه متفاوت و تحلیلی به اخبار کیش